Cykla

Köpenhamn cykla

I många storstäder är det nästan omöjligt att cykla då trafiken är så intensiv och det saknas cykelbanor. I Köpenhamn är det precis tvärtom. Detta är en av de bästa större cykelstäderna i Europa med ett mycket genomtänkt och planerat cykelbanenät. Det gör att cyklismen är väldigt stor och av de som inte har allt för långt till jobbet är det väldigt många som väljer cykeln som transportmedel. Man räknar med att knappt 40% cyklar till jobbet vilket få andra storstäder kan mäta sig med.

Det är därmed inte oväntat att staden har fått utmärkelsen ”Världens bästa cykelstad” två gånger. Staden har även fått utmärkelsen ”Official Bike City”.

Det som har gynnat cyklismen så mycket är bland annat de breda enkelriktade cykelbanor som byggts upp bredvid de större vägarna. Sammanlagt finns 350km speciellt anpassade cykelbanor/cykelleder

Att hyra en cykel är både billigt och enkelt. Priset för en vanligt cykel ligger på ca 75DKK per dag eller 300-400kr per vecka. Eller varför inte gör det lätt för sig och hyra en Bycykel? Det är stadens nya cyklar sedan 2014 som utöver muskelkraft även drivs med ett batteri. En annan teknisk finess är att de även har GPS och karta via en touchscreen på styret. Därmed blir det extra lätt för turisterna att ta cykeln på utflykten och hitta rätt utan några problem. Cyklarna kan både hyras och lämnas tillbaka på ett flertal ställen i staden och man måste inte lämna tillbaka den till samma plats där man hyrt den. Med tanke på att hyran enbart ligger på 25KKR är det ett billigt, roligt och snabbt sätt att ta sig runt.

Vill man sedan ta med sig sin cykel på S-tåget är detta mycket enkelt och gratis. Det finns till och med speciella vagnar som är till för de som reser med sin cykel.

Att åka på cykelsemester i Köpenhamn betyder med andra ord att någon cykel aldrig behöver tas med.