Nöjen

Köpenhamn nöjen

Tivoli

Den kanske största turistattraktionen i Köpenhamn är Tivoli. Den stora anläggningen är så mycket mer än enbart en nöjespark. Här finns magnifika, exotiska byggnader, mängder av restauranger och sköna parker. Tivoli ligger i de centrala delarna av Köpenhamn och alldeles i närheten av Hovedbanegården. Här kan man, förutom alla fantastiska åkattraktioner, få ta del av en mängd arrangemang som till exempel Tivoli-Gardens vaktparad, pantomimföreställningar och Fredagsrock. Tivoli öppnades redan år 1843 och parken blev bland annat en inspirationskälla för Walt Disney på grund av sin magiska atmosfär.

De största åkattraktionerna i Tivoli är Draken och Himmelskibet. Himmelskibet är idag världens största karusell. Om man besöker Tivoli med mindre barn kanske man vill åka lite lugnare karuseller och då är Drakbåtarna en inte så hissnande upplevelse. Eller varför inte åka i ”Den blå Safiren” som är ett pariserhjul. Man bör också besöka det fina akvariet inom området. Det är beläget i konserthusets foajé och är ett stort saltvattensakvarium uppbyggt som ett korallrev.

Bad

Det finns många möjligheter att ta sig ett svalkande dopp om man besöker Köpenhamn en varm sommardag. Om man vill bada i havet kan man besöka Havnebadet som man hittar i hamnen vid Islands Brygge. Det tar bara några minuter att gå dit från Rådhusplatsen och det känns verkligen fantastiskt att kunna bada i havsbad mitt inne i en central storstad. Om man har möjlighet att resa en bit utanför Köpenhamns stadskärna kan man besöka de stora badstränderna Amager Strandpark, cirka fem kilometer från Köpenhamn och Bellevue strand som ligger cirka en mil bort.

Hamnområden och kanaler

Hamnområdena är trevliga besöksmål även om alla inte har en liten Havfru. Det kan vara trevligt att hoppa på en båt och upptäcka Köpenhamn från vattnet. Man kan följa med en turistbåt från inre hamnen, genom kanalerna i Christianshavn ända ut till Slotsholmen. Kanalerna i Christianshavn har byggts med de holländska kanalerna som förebild och det är en mycket trevlig resa att åka båt här. Det finns också många husbåtar i kanalerna och det är trevligt att se uppfinningsrikedomen när det gäller att konstruera en husbåt.

Man kan också besöka Nyhavn som tidigare haft ett rykte om sig att vara en hamn med mängder av bordeller och pubar. Det var hit sjömännen anlände efter att ha varit på haven under många månader och de ville naturligtvis då roa sig med kvinnor. Idag är Nyhavn ett vackert, respektabelt område och hela hamnen är kantat av vackra hus i granna färger. I ett av de husen bodde en gång i tiden H C Andersen. Under sommarhalvåret är hela hamnen full av trevliga uteserveringar. Nyhavnskanalen anlades av Fredrik III och tanken med kanalen var att köpmännen lättare skulle kunna få till sig sina varor genom att kanalen löper mellan inre hamnen och torget.

Muséer

Om man är intresserad av att besöka muséer finns i Köpenhamn några mycket intressanta muséer med omfattande samlingar. Statens Museum för Kunst består egentligen av två byggnader ihoplänkade med en bro. I muséet hittar man en samling av inhemskt och även utländskt måler av hög klass. Här kan man beskåda verk av de välkända Skagenmålarna. Ett annat intressant museum är Nationalmuséet. Här förevisas Danmarks historia. Här finns också den kungliga myntsamlingen.

I Ny Carlsberg glypotek kan man se mängder av vackra skulpturer. Glypoteket uppfördes under 1800-talet och är ett mycket populärt konstmuseum. Skulptursamlingarna inryms i två byggnader och det sammanbinds med en vacker vinterträdgård.