Sevärdheter

Köpenhamn sevärdheter

De största sevärdheterna i köpenhamn är Hamnen och kvarteren där, Rosenborg slot och Kongens Have,Amalienborg, Ny Carlsberg glypotek, Nationalmuséet, Tivoli, Universitetskvarteren bland andra. Här erbjuds man mycket och om man stannar bara över en weekend måste man sortera och välja enbart det man är mest intresserad av. Nedan följer en liten beskrivning av några stora turistattraktioner.

Operan

Om man är intresserad av skön musik, vackra kläder och spektakulära uppträdanden bör man ta sig tid att besöka Köpenhamns magnifika Operahus. Byggnaden i sig är en upplevelse och den väldiga salongen rymmer hela 1700 personer. Tänk på att betrakta de fantastiska skulpturerna man möts av i foajén.

Den Lille Havfrue

Alla har vi väl sett den lilla Havfruen på en sten i Langelinie. Staden är starkt förknippad med denna lilla skulptur gjord av skulptören Edvard Eriksen. Det var faktiskt hans fru Eline som fick sitta modell för Havfruen. Havfruen föreställer en liten sjöjungfru i Köpenhamns hamn och hon är inspirerad av sagan av H C Anderssen. Det är trevligt att promenera längs kajerna i Langelinie som anses som en av de vackraste delarna av Köpenhamn. Inte långt från den lille Havfrue hittar man en annan skulptur som kallas ”Genmodifierad paradis”. Denna skulptur är skapad av en radikal konstnär vid namn Björn Nörgaard.

Bakom den lille Havfrue ligger den vackra segelbåten Dannebrogen förtöjd. Det är den kungliga familjens Denna segelbåt är hela 78 meter lång och har en besättning på sammanlagt cirka femtio man.

Rosenborgs Slot och Kongens Have

Rosenborg Slot ligger i Kongens Have endast några hundra meter fra Nörreport Station. Man kan komma till slottet både från Öster Voldgade 4 och via bron över Voldgraven från Kongens Have. Detta magnifika slott byggdes under 1600-talet åt Kristian IV och det blev hans älskade sommarslott. Slottet är uppfört i holländsk renässansstil och de arkitekter som nämns i sammanhanget är Bertel Langes og Hans van Steenwinckels. Slottet rymmer hela 24 rum och de ligger på tre våningar.

Några av rummen i Rosenborg Slot är speciellt intressanta. Här hittar man bland annat det intressanta Vinterrummet där det finns speciella talrör. Kungen hade genom dessa möjlighet att tala med personal i bland annat vinkällaren. Här kan man också kliva in i Kristian IV:s egen privata sängkammare. I den starkt bevakade källaren finns Danmarks kronjuveler och rikets förnämsta smycken som tillhör den nuvarande drottningen.

Kongens Have kallas ibland också Rosenborg Have och den är Danmarks äldsta kungliga park. Parken anlades i början av 1600-talet. Hela parken är uppbyggd som ett schackbräde och här finns bland annat en magnifik rosenträdgård och en statypark. I statyparken kan man bland andra finna en staty av den store danske sagoförfattaren H C Andersen.

Amalienborg

Amalienborg är en utsökt slottsanläggning och slotten här uppfördes ursprungligen som bostäder åt fyra adelsfamiljer under mitten av 1700-talet. Arkitekt var hovarkitekt Nicolas Eigtved. Idag är Amalienborg vinterresidens och hem för Drottning Margrethe och hennes familj vilka bor i Kristian IX:s slott. Det slott som var det först byggda slottet är Kristian VII:s slott och denna byggnad används ofta för att ta emot gäster till kungahuset.

När drottningen är hemma vaktas hon av den danska högvakten. Varje dag klockan 12 kan man beskåda vaktombytet på borggården.