Övrigt

Köpenhamn övrigt

Universitetskvarteren

Universitetskvarteren är ett av Köpenhamns äldsta kvarter och en stor del av byggnaderna uppfördes av kung Kristian IV. Det var dock redan på slutet av 1400-talet som Danmarks första universitet invigdes här av kung Kristian I. Här hittar man bland annat Rundetårn som är en av Köpenhamns mest välkända byggnader. Rundetårn byggdes på uppdrag av Kristian IV som observatorium för studenterna. Byggnaden är idag öppen för besökare. I området finns också en synagoga uppförd under 1800-talet.

Fristaden Christiania

Christiania var ursprungligen ett militärområde i stadsdelen Christianshavn. Området belägrades under 1970-talet av en mängd hippies och hit kommer årligen nästan en miljon människor på besök. Området är berömt i hela världen för sitt halvlegala självstyre och för invånarnas liberala livsstil. Många gånger under de fyrtiotal år som Christiania existerat har man försökt att rensa upp i stadsdelen. Christiania har varit känt som ett tillhåll för droganvändare. Idag har den demokratiskt valda ledningsorganisationen beslutat att tung narkotika skall vara förbjuden. Det är dock fortfarande möjligt att använda lättare droger som till exempel cannabis. Beslut har också tagits om att här inte får finnas vapen och heller inte bilar.

Dansk mat

Danmark och Köpenhamn är känt för sin goda, smakrika mat. Här finns härliga danska korvar och mustiga rätter med Frikadeller och potatis och den typiska danska rödkålen. Frikadellerna steks gärna i smör och görs helst av kalvfärs. Här kan man också beställa in Stegt Fläsk som består av stekta fläskskivor tillsammans med potatis och persiljesås. Rödkålen får koka länge (upp till 40 minuter) tillsammans med bland annat äpplen och vinäger vilket ger kolen den lite syrliga smaken.

Om man ville äta lite lättare rätter kan man beställa in Smörrebrödsmad. Det är egentligen smörgåsar av rågbröd med olika pålägg. Ett populärt pålägg är kött av olika slag och då gärna oxkött. Man kan också beställa in marinerad sill som pålägg på sitt smörrebröd. Denna strömming är mycket god efter att ha marinerats i vinäger och kryddor. Till rätten passar ett mustigt danskt öl.

Några populära efterrätter är Ris à l’Amande och Gulerodskage. Ris à l’Amande är en rätt bestående av ris och mandel som namnet säger och den serveras med fördel tillsammans med körsbärssås. Gulerodskage är en kaka gjord på morötter och valnötter.