Mer

Köpenhamn mer

Det finns enormt mycket att upptäcka i Köpenhamn och det kan vara värt att åka tillbaka ett antal gånger. Det är lite som att åka till vilken annan storstad som helst i Europa: man kan inte hinna med allt på en gång. När man åker till Köpenhamn den första gången räcker det kanske med att vandra omkring utefter Ströget och att ta med familjen till Tivoli. När man sen återkommer kan man utöka sight-seeingen med lite vackra byggnader och kanske något museum.

Kungliga Bilblioteket och Svarta Diamanten

Det Kungliga Biblioteket är faktiskt inte bara en byggnad utan så mycket som fyra stycken. Det var den danske kungen Kung Frederik III som grundade biblioteken som privata bibliotek. Kunden var mycket intresserad av litteratur och det var först på 1900-talet som allmänheten fick tillgång till de stora biblioteken. I slutet av 1900-talet byggdes en spektakulär tillbyggnad på det Kungliga Biblioteket som kallas Den Svarta Diamanten. Materialet till tillbyggnaden har fraktats från Zimbabwe. Den Svarta Diamanten glänser faktiskt som diamant i solskenet och byggnaden ligger mycket vackert vid hamnen.

Experimentarium och Glyptoteket

Om man är intresserad av att gå på museum finns en hel del att välja mellan i Köpenhamn. Här kan man hitta en del unika samlingar. Vi har valt att berätta om de mycket speciella inrättningarna Ecperimentarium och Glyptoteket.

Experimentarium är ett otroligt museum och här kan faktiskt hela familjen få uppleva något mycket unikt. Det är inte ofta man kan få med sig de mindre barnen i familjen till museum men de kommer att få en härlig dag i Experimentarium. Museumet öppnade i början av 1990-talet och här kan man göra många intressanta vetenskapliga experiment. Här finns flera hundra olika stationer där man får prova sig fram och lära sig mycket om fysik och kemi genom att experimentera sig fram. Räkna med att det kan ta några timmar. Det finns så mycket att göra att det är bra om man planerar in kanske en hel dag i anläggningen.

Det Nye Carlsberg Glyptotek är ett mer traditionellt museum och här kan man skåda konst donerad av den man som grundade Carlsbergs Bryggerier. Carl Jacobsen var en stor konstsamlare och vid hans död donerades konsten till museumet. Här kan man se många forntida skulpturer men också stora skatter av konst från 1700 och 1800-talet. Ordet glyptotek betyder egentligen skulptursamling och här finns bland annat stora skulptörer som Rodin och Gauguin representerade. Museumet ligger på Dantes Plads 7 och det är öppet alla dagar i veckan utom på måndagar.